Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ

«Η «Πράσινη» ανάπτυξη είναι το νέο όνομα της επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου για την επέκταση του κοινωνικού ελέγχου και την εμπορευματοποίηση των φυσικών πόρων καθώς και για τον εξωραϊσμό των καταστρεπτικών συνεπειών που επιφέρει η κρατική-καπιταλιστική ανάπτυξη στην φύση και την κοινωνία

από αφίσα της «Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα».

 

 

Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής όντας αυτός που πλέον καθορίζει την ανθρώπινη ζωή αλλά και παράλληλα ξεκομένος απ’τον άνθρωπο,

τις ανάγκες και το περιβάλλον του εντατικοποιεί τη λογική του κέρδους με κάθε μέσο και προς κάθε κατεύθυνση.Με γνώμονα τις επενδύσεις και τα υπερ-κέρδη των καπιταλιστών ευθύνεται όχι μόνο για τον αποπροσανατολίσμο και τον κατακερματισμό της κοινωνίας αλλά και για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ιδεολόγημα της «πράσινης ανάπτυξης» προβάλεται απο αυτούς που το προωθούν ως  η νέα πρωτοπορία που θα δώσει λύση στην περιβαλλοντική και ενεργειακή κρίση, την κρίση δηλαδή που δημιούργησε το το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα με τη συνεχή καταστροφή και λεηλασία της φύσης.

Ντόπιο και υπερεθνικό κεφάλαιο, με την υποστήριξη του κράτους δραστηριοποιούνται παντού και συνεχώς για την κατασκευή νέων «οικολογικών» έργων τα οποία εκτός από τη «φιλικότητά» τους προς το περιβάλλον θα αποτελλούν τις νέες ενεργειακές πηγές. Το γεγονός όμως είναι οτι κατά τη διαδικασία κατασκευής τέτοιων έργων είναι τόσο μεγάλη η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία που το παραμύθι της πράσινης ανάπτυξης χάνεται στην ίδια του την αντιφατικότητα.

Υπό  τις εντολές Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.  η απάτη της πράσινης ανάπτυξης επιβάλεται ως αναγκαίοτητα για την ανοικοδόμηση του κράτους κατά την οποία δάση, ποτάμια, λίμνες, βουνα καταστρέφονται  παράλληλα με τις κοινωνίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω τους, οι οποίες είναι και αυτές που δέχονται τις συνέπειες. Αντίθετα, μετά από την οικειοποίση της δημόσιας γης, το υπερεθνικό κεφάλαιο είναι αυτό που συσσωρεύει  υπερκέρδος εις βάρος των ντόπιων κοινωνιών αλλά και αυτό που διαχειρίζεται και εμπορευματοποιεί την ενέργεια.

Από τα νέα μέτωπα στη Β.Α. Χαλκιδική ως το αποπηγάδι στην Κρήτη, τους χυτα και χυτι σε Ελληνικό, Λευκίμη, Καρβουνάρι, Κερατέα, τα «οικολογικά» φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου καθώς και σειρά άλλων ζητημάτων στον ελλαδικό χώρο, κατανοούμε τη λογική της πράσινης ανάπτυξης. Ο αγώνας που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται στις περιοχές αυτές ενάντια στην «οικολογική» παράνοια αναδεικνύει την δυνατότητα αλλά και την επιτακτική ανάγκη για συνεχείς αυτόνομους και αδιαμεσολάβητους αγώνες ενάντια στο αντιφατικό αυτό σύστημα αλλά και τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος το αναπαράγει.

Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα:

«Το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης» και προβολή βίντεο για τον ποταμό Αχελώο και την αντίσταση στην επικείμενη εκτροπή του.

Παρασκευή 19-3-2011

7:30μμ

στο Συνεδριακό,

Στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας.

(Στα πλαίσια του διημέρου αντιπληροφόρησης)

 

 

Κατάληψη «Κελί της Ελευθερίας»  (ΤΕΙ Ηγ/τσας)                                          

ενάντια στις αντιφάσεις του υπάρχοντος…

katalipsikeli@gmail.com

http://katalipsikeli.squat.gr

 

 

Recent Entries

Leave a Reply

css.php